20210922

Pani Jesieni pierwszy krok

 
 Pani Jesień oficjalnie wkracza. Wystosowałam już do niej osobiste prośby o uśmiech i chęć malowania złotych pejzaży. Według bałkańskich przekazów wiele znaczy w jakim humorze się pojawi.  Jeśli pozwoli słońcu świecić - świetna pogoda będzie do następnej równonocy wiosennej. Burze są zapowiedzią długiej obecności Jesieni, a jej mroczny nastrój oznacza mroczne dni. Te same ludowe przekazy zapewniają, że równonoc jesienna to czas magiczny; spełniają się wypowiedziane życzenia i zrealizowane zostaną plany snute przy świetle niebieskich i zielonych świec. W menu dnia nie powinno zabraknąć jabłek i orzechów.
 Mam nadzieję, że nie obrazi się pani Jesień, jeśli przy okazji zaserwuję odgrzewane kotleciki - nie w sensie dosłownym. W ramach porządkowania, przepisy na bałkańskie przysmaki z papryki, pomidorów i bakłażanów, i chyba odpowiednia na jesienny wieczór zupa piwna według recepty XIX-wiecznego kucharza.

Zupa piwna

 Kwartę piwa (ok. 950 ml) zagotować z kawałkiem cynamonu i skórką pytlowego chleba (żytniego, z mąki razowej). Osobno ubić kwaterkę (1/4 l) śmietany z 4 żółtkami i łyżką cukru i przygotowane piwo lać z wolna do garnka ze śmietaną, mieszając ciągle, rozgrzać na ogniu i wlać do wazy. Do tego dają się grzanki z chleba i ser w kostkę krajany.
 
Bałkany - kwitnące drzewo albicji

Bałkańskie pasty

 Osoby lubiące eksperymenty kulinarne mają pole do popisu, bo proporcje mogą być zmieniane w zależności od gustu.

Lutenica
1 kg pomidorów (niektórzy obierają je ze skórki)
1 kg papryki upieczonej na grillu lub w piekarniku (po upieczeniu należy obrać ją ze skórki i usunąć gniazda nasienne).
Pomidory i paprykę kiedyś miażdżono ręcznie, obecnie mieli się je w maszynce lub rozdrabnia w mikserze.
Zmiażdżone składniki należy przełożyć do głębokiej patelni z oliwą z oliwek (+-100 ml) na dnie, dodać sól i pieprz (do smaku), troszkę cukru, szczyptę kminku, czosnek (3-4 zmiażdżone ząbki), 1/2-1 pęczek pokrojonej natki pietruszki.
Gotować na wolnym ogniu. Pasta jest gotowa wtedy, kiedy po zamieszaniu łyżką - ślad pozostaje dłuższą chwilę.
Po przełożeniu do słoików pasteryzować 15-20 minut.


Ajwar
1,2 kg papryki
0,8 kg bakłażana
upiec na grillu lub w piekarniku (po upieczeniu obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne).
zmielić
zmiażdżone składniki należy przełożyć do głębokiej patelni z oliwą z oliwek (+-100 ml) na dnie, dodać +-1 łyżkę octu winnego, sól i pieprz (do smaku), troszkę cukru, czosnek (2-4 zmiażdżone ząbki), 1/2 pęczka pokrojonej natki pietruszki.
Gotować na wolnym ogniu. Pasta jest gotowa wtedy, kiedy po zamieszaniu łyżką - ślad pozostaje dłuższą chwilę.
Po przełożeniu do słoików pasteryzować 15-20 minut.


Kiopołu
0,5 kg papryki
1,5 kg bakłażana
upiec na grillu lub w piekarniku (po upieczeniu obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne).
zmielić
zmiażdżone składniki należy przełożyć do głębokiej patelni z oliwą z oliwek (+-100 ml) na dnie, dodać +-4 zmielone orzechy włoskie, sól i pieprz (do smaku), czosnek (2-4 zmiażdżone ząbki), 1/2 pęczka pokrojonej natki pietruszki.
Gotować na wolnym ogniu. Pasta jest gotowa wtedy, kiedy po zamieszaniu łyżką - ślad pozostaje dłuższą chwilę.
Po przełożeniu do słoików pasteryzować 15-20 minut.

Pasty powinny być bardzo gęste.

6 komentarzy:

  1. Wspaniałe przepisy , muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest pole manewru. Mój Mąż ostatnio daje do lutenicy więcej papryki, niż pomidorów i nie zawsze daje natkę, nigdy nie żałuje pieprzu. :)

      Usuń
  2. Piękne zdjęcie wprowadzające. Znasz nazwę tego krzewu? Bo to chyba owocki krzewu a nie drzewa. U nas tez to można spotkać , ale nie znam nazwy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Cieszę się, że podobało Ci się zdjęcie. To trzmielina - drzewko. Fotografowałam owoce, bo co roku zachwycam się ich urodą. :)

      Usuń
  3. Nie dziwię się Twojemu zauroczeniu- piękne są!!:) Dzięki za nazwę.:))

    OdpowiedzUsuń