20221004

Jesień na jawie


To nie sny są szalone,
szalona jest jawa,
choćby przez upór,
z jakim trzyma się
biegu wydarzeń.
 
W. Szymborska
 
 Dopadła mnie jesień na jawie. Jeszcze nie całkowicie szara, ale narzuca swój nastrój, ostrzega: - powoli, powoli zacznę chować kolory. A u mnie, czy chcę, czy nie chcę, coraz częściej zapada w drzemkę pogoda ducha, postawiona na równe nogi przez wiosnę.
 Dziś, żeby ją ożywić zastosowałam jeden ze sposobów, baaardzo słodki. Zajrzałam do starych przepisów mistrza Wedla i zanim zdecydowałam, co zaserwuję, od razu pogodzie ducha odechciało się spać.


 RYŻ W CZEKOLADZIE
15 deka ryżu ugotować na mleku (około 1 litra mleka) z łyżką masła i maleńką łyżeczką soli.
Gdy zupełnie miękki i sypki, dodać do niego 15 deka cukru utartego do białości z 2 całymi jajami. Zaromatyzować całość wanilią, grubymi migdałkami lub skórką cytrynową, wlać kieliszek araku, lub łyżeczkę esencji ponczowej, doskonale wymieszać i trzymać w cieple. 
10 do 15 deka czekolady Wedla rozpuścić z łyżką cukru i łyżką mleka lub wody.
Tą gęstą polewą wylać dokładnie, dobrze ogrzaną formę kremową, uważając aby wszędzie była równa warstwa czekolady.
Napełnić formę ryżem, dobrze go utrząsając, wynieść na chłód na kilka godzin. 
Przed wyłożeniem na półmisek zanurzyć na chwilę formę w gorącej wodzie, aby się czekolada rozpuściła. 
Podawać z zimnem mlekiem lub sosem śmietankowym z żółtkami i wanilią.
 
 LEGUMINA CZEKOLADOWA NA KAWIE
Ugotować mocną kawę, biorąc 2 deka najlepszej aromatycznej kawy na szklankę wody i nie używać do niej wcale cykorii.
Szklankę sklarowanego masła zagotować razem. 
Na wrzące wsypać szklankę suchej, pszennej mąki, gotować wybijając mocno łyżką, aż od rondla odstanie. 
Wsypać 15 deka dobrej czekolady Wedla w proszku, ucierać razem, aż zacznie stygnąć. 
4 żółtka ubić do białości z 15 deka cukru, wkładać po łyżce czekoladowej masy, aż wszystko wyjdzie - nie przestając ucierać przez cały czas. 
Dodać białko ubite na sztywną pianę, ostrożnie wymieszać masę, aby białka nie opadły. 
Ułożyć w kopułę na metalowym półmisku wysmarowanym masłem. 
Piec w wolnym piecu, aby legumina mogła ładnie wyrosnąć. 
Do tego dodać oddzielnie zimną śmietankę bitą z cukrem lub wanilię.
 
↑ Przepisy w oryginalnym brzmieniu
 

Zobacz także:
 

2 komentarze:

  1. Ło matko pojedyncza!!!! Ale kusisz! Ja tylko czekoladę gorzką 80% jadam! Z dodatkami of course! A to pomarańczą, a to z figą, a to z borówkami, a to z jagodami, a to z papryczką chili, a to z malinami, a to z gruszką, i mogłabym jeszcze wymieniać!!!!! Zawsze jedną kosteczkę! ZAWSZE!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fuscilko, kochana, ja myślę, że kilka porcyjek czekoladowej leguminki na kawie zamiast jednej kosteczki, byłyby miłym oderwaniem od codziennych rytuałów. Tym bardziej, że czekolada do tych pyszności może być gorzka.
      P.S.
      Czekoladę z papryczką chili - uwielbiam! :)

      Usuń