Na wstępie wspomnienie lata: słońce, kolorowe kielichy kwiatów... czyli rzut okiem na pola sezamu i ryżu. 
___
___
Przez pola sezamu i ryżu
|  | 
| Cyperus | 
 Niskie nadrzeczne pola poprzecinane są regularnie kanałami 
nawadniającemi, któremi  trzykrotnie napuszczają wodę podczas okresu 
wegetacyjnego. 
 Nawet z okien przebiegającego te pola pociągu wyglądają 
one bardzo oryginalnie.
 Nie mniej oryginalnie przedstawiają się i 
chwasty, wyrastające wśród ryżu i po brzegach, przecinających pola 
ryżowe kanałów. Widzimy gatunki Cyperus (papirus) i Scirpus (sitowie); 
zwłaszcza ten ostatni gatunek jest dla pól ryżowych Bułgarii 
charakterystyczny. (Józef Paczoski 1930 r.)
  Jadąc z Plovdiv (Płowdiw) w kierunku Klokotnitsa (Kłokotnica) "pola sezamu i ryżu, na ziemi urodzajnej, koniecznej do tych upraw" opisał też Hans
 Dernschwam w swoich dziennikach z podróży do Konstantynopola 
w 1553 r.
  Przyznam, że kiedy po raz pierwszy widziałam pola ryżowe w Bułgarii nie 
zwróciłam uwagi na chwasty, podzielam jednak pogląd co do ich 
oryginalnego wyglądu. Uprawy ryżu przeżywały tu swoje 
wzloty i upadki, jednak od kilku lat wzrasta ich powierzchnia.  Pola 
ryżowe nadal są w okręgu Plovdiv i w innych rejonach (m.in. nad rzeką 
Maritsa i nad Dunajem).
  Sezam także (choć w dużo mniejszym stopniu niż ryż) uprawia się w 
Bułgarii, przede wszystkim w południowej części kraju. Kwiaty 
sezamu są na pierwszym zdjęciu, czy nie są piękne?  Dzięki nim kwitnące pola sezamowe są szczególnej urody.
© 
Skarlet B.I.  5 września 2019 r.
___
___ 
Coś słodkiego na jesienny wieczór
przepis Wedla z lat 30. XX wieku
KREM CZEKOLADOWY Z RYŻEM
2 łyżki ryżu
3 kwaterki gęstej śmietany
15 deka czekolady
2 łyżki mleka
10 deka cukru-pudru
2 deka żelatyny
Ugotować sypki ryż - lub tylko sparzyć wodą i wypiec w piecyku dwie łyżki najlepszego ryżu.
Trzy kwaterki gęstej śmietany młodej, lub śmietanki, ostudzić na lodzie i ubić trzepaczką na gęsty krem. 
15 deka dobrej Wedlowskiej czekolady rozpuścić w dwóch łyżkach mleka.
15 deka dobrej Wedlowskiej czekolady rozpuścić w dwóch łyżkach mleka.
Do
 ubitej śmietanki dodać 10 deka cukru-pudru i wymieszać, mieszając 
dolewać ostudzonej czekolady, dodać ostudzony ryż w taki sposób, aby 
każde ziarnko było oddzielnie.
Dwa deka żelatyny, wpierw wymoczonej w zimnej wodzie, następnie rozpuszczonej w gorącej - wymieszać z paru łyżkami tego kremu, 
wlać w resztę kremu, wymieszać doskonale od dna, 
przełożyć do formy zwilżonej wodą i wysypanej cukrem. 
Wynieść
 na chłód na trzy do sześciu godzin. Przed podaniem wyrzucić na 
półmisek, ubrać makaronikami Wedla i podać z jakim bądź syropem 
owocowym. 
Można do tego kremu wlać (przed zamieszaniem i żelatyną) kieliszek rumu lub araku, co podniesie jego smak.___
___





Ależ kusisz tymi słodkościami! A kwaterka to ćwierć litra. czy tak? Swoją drogą, ryżowe pola w Bułgarii to dla mnie nowość ! :-))))
OdpowiedzUsuńFuscilko, to nie ja kuszę, to pan Wedel winny. :) Wprawdzie nie spróbowałam wszystkich jego przepisów, ale wszystkie wydają się interesujące.
UsuńKwaterka to tak jak napisałaś - ćwierć litra.
A ryż, przed wiekami, znalazł w Bułgarii dobry dla siebie klimat i rośnie sobie nadal w niektórych rejonach. Mnie też ryż czy bawełna nie kojarzyły się kiedyś z Bałkanami, a raczej z innymi kontynentami.